Pyszna sałatka z grillowanymi kurczakami, wędzoną mozarellą i kurczakiem w sosie miodowo-musztardowym. Polecam do tego także grzanki ze szpinakiem.
Składniki( 2 osoby):
1/2 główki salaty lodowej
1 czerwona cebula
300 g pieczarek
1/2 kulki wędzonej mozarelli
pestki słonecznika Kresto
2 mniejsze piersi z kurczaka
panierka panko
tarty parmezan
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
Sos musztardowo-miodowy:
5 łyżeczek miodu
5 łyżeczek musztardy dijon (ew. innej podobnej )
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soku z cytryny
pieprz, sól
Grzanki:
bagietka
pikantna pasta paprykowa
ser żółty
Przygotowujemy sos mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki do przegryzienia.
Do płaskiej miseczki wsypujemy panierkę panko i parmezan tyle zeby opanierować piersi z kurczaka.
Piersi z kurczaka oczyszczamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. W drugiej miseczce łączmy roztopione masło z olejem. Pierś z kurczaka maczamy w oliwie z masłem a następnie w panierce i przekładamy na blachę do pieczeni wyłożoną pergaminem. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach.
Gdy z piekarnika wyjmiemy pierś wkładamy od razu grzanki posmarowane pastą paprykową i posypane startym żółtym serem.
Pieczarki kroimy na połówki lub jak większe to na 4 części i mieszamy w miseczce z odrobiną oleju, soli i pieprzu tak by całe się pokryły. Grillujemy na patelni grillowej na rumiano. Odstawiamy do ostudzenia.
W tym czasie kroimy sałatę lodową w grubsza kostkę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w kostkę wędzoną mozarellę i ostudzone pieczarki, mieszamy całość z sosem (można odrobinę sosu zostawić żeby polać pierś z kurczaka).
Na talerz wykładamy porcje sałatki, oprószamy pestkami słonecznika i wykładamy pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka.
Smacznego!
Jedna odpowiedź
pyszna sałatka sosik rewelacja