Składniki:( 2 porcje)
1 pierś z kurczaka
+ 1/2 szkl mąki + do panierowania
odrobina mleka
1 jajko
chilli, sól, pieprz
1/2 główki sałaty lodowej
1/4 główki kapusty pekińskiej
1 czerwona cebula
1 ogórek
8 plasterków sera żółtego
2 kromki pieczywa tostowego
oregano
odrobina masła
sos winegret
Glassa sojowa Ponti
Pierś z kurczaka rozkrawamy na dwa płaty. Oprószamy z obu stron, solą, pieprzem i chilli. 1/2 szkl mąki, jajko i mleko mieszamy do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Do ciasta wrzucamy piersi z kurczaka, by całe się nim pokryły. Do foliowego woreczka wsypujemy mąkę do panierowania, wrzucamy po kawałku kurczaka i potrząsamy, tak by kurczak cały pokrył się mąką, nie dociskamy panierki. Tak przygotowanie kurczaki smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Sałatę i kapustę kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, ogórek w półplasterki, ser w paseczki. Wszystko razem mieszamy ze sobą i z sosem winegret.
Pieczywo tostowe kroimy w kosteczkę, oprószamy oregano i suszymy na suchej patelni, do uzyskania chrupiących grzanek.
Na talerzyk wykładamy sałatę z sosem i dodatkami, posypujemy grzankami i na wierzchu układamy pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Polewamy wierzch glassą sojową.
Smacznego!
2 Responses
A chodzi za mną taka sałatka. Przepysznie wygląda 🙂
A dziękuje i polecam pyszna i sycąca