Menu+

Sałatka warstwowa „Ananas” z kurczakiem

Opublikowano 17 lutego, 2018 w Sałatki i surówki, Wielkanoc



Przepis znalazłam na blogu bronisława70, sałatka wszystkim bardzo zasmakowała więc warto zapisać taki przepis, polecam wypróbować. Idealna na świąteczny stół.

Składniki:
3 średnie ziemniaki
3 jajka
2 udka kurczaka
100 g sera żółtego
4 ogórki kiszone
1 nieduża czerwona cebula
1 mały słoiczek majonezu
3 łyżki śmietany 18 %
sól, pieprz
+ do dekoracji
orzechy włoskie – połówki
szczypiorek

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Udka kurczaka gotujemy z dowolnymi przyprawami, studzimy, oddzielamy mięso od kości, rozdrabniamy.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ogórki kiszone oraz czerwoną cebulkę kroimy w drobną kostkę.

Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.

Składamy sałatkę:
Na półmisek wykładamy najpierw ziemniaki w kształt jajka- posypujemy solą, pieprzem i smarujemy majonezem ze śmietaną.
Następne warstwy układamy taj wy wyszedł nam kształt ananasa, także zwężamy ku górze.

Kolejna warstwa czerwona cebulka, sól, pieprz, majonez ze śmietaną.
Kolejna połowa mięsa z kurczaka, sól, pieprz, majonez ze śmietaną.
Kolejna ogórki kiszone, sól, pieprz, majonez ze śmietaną.
Kolejna druga połowa mięsa, sól, pieprz, majonez ze śmietaną.
Kolejna jajka, sól, pieprz, majonez ze śmietaną.
Kolejna ser i smarujemy całość majonezem, na to układamy połówki orzechów włoskich i ozdabiamy szczypiorkiem.

Jeżeli mam podać sałatkę dopiero następnego dnia to tylko lekko smaruje ostatnią warstwę majonezem, a dopiero przed podaniem smaruje dokładnie i układam orzechy.

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *