Tradycyjne naleśniki w nietradycyjnej formie, bo zapiekane w formie roladek. Farsz z pieczarek, gotowanych ziemniaków, korzenia pietruszki i marchewki. Jako dodatek koniecznie kwaśna śmietana.
Składniki: (porcja dla 2 osób)
Ciasto naleśnikowe:
mąka
1 jajko
mleko
1 łyżka oleju wielkopolskiego
Farsz:
200 g pieczarek
3 średnie ziemniaki
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
1 mała marchewka
1 mała pietruszka – korzeń
2 łyżki oleju wielkopolskiego z chilli
+ kwaśna śmietana do podania
Ze składników na ciasto przygotowujemy naleśniki. Najpierw mieszamy jajko z mlekiem, dodajemy mąkę i na końcu olej, dzięki temu na teflonowej patelni nie trzeba juz dawać oleju do smażenia. Mieszamy wszystko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy na ok 15 minut. Po tym czasie smażmy jak najcieńsze naleśniki.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odlewamy i dodajemy do nich 2 łyżki mleka i 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju wielkopolskiego z chilli, ubijamy na purre. Studzimy.
Pieczarki, pietruszkę i marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Trochę startej pietruszki i marchewki zostawiamy do posypania roladek na wierzchu, resztę razem z pieczarkami dusimy do miękkości na łyżce oleju wielkopolskiego z chilli, doprawiamy solą.
Na naleśnikach najpierw rozsmarowujemy warstwę purre ziemniaczanego, potem posypujemy warzywami i zwijamy. Następnie naleśniki kroimy na roladki i układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, posypujemy wierzch pozostałymi warzywami. Zapiekamy ok 15-20 minut w 180 stopniach.
Podajemy z kleksem kwaśnej dobrej śmietany.
Smacznego !
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski