Roladka z pasztetem z kaczki, kurczakiem i pistacjami w boczku
Roladka z delikatnego pasztetu kaczki z pistacjami, otulona plastrami boczku. Taki sam pasztet można zrobić w większej wersji.
Składniki:
2 nogi kaczki
1 pierś z kurczaka
1 mała dymka
1 ząbek czosnku
suszony majernaek
sól
pieprz
odrobina brandy (ok. 1/3 kieliszka)
1 jajko
Do rosołu:
1/2 małej marchewki
1/2 małej pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
upalona cebula
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna czarnego pieprzu
+ garść pistacji
1 opakowanie boczku w cienkich plasterkach
Do garnka wkładamy kaczkę, dodajemy pokrojone w kawałki warzywa do rosołu i przyprawy. Gotujemy aż mięso będzie ładnie odchodzić od kości ok 1,5 h na malutkim ogniu bez przykrycia.
Po tym czasie mięso obieramy od kości i mielimy przez maszynkę 3 razy razem z marchewką, selerem i pietruszką z rosołu.
Przyprawiamy wszystko solą, pieprzem, majerankiem dodajemy jajka oraz brendy i ewentualnie trochę rosołu jeżeli mięso nie jest mocno wilgotne. Dodajemy także pistacje podprażone na suchej patelni (usuwamy z nich skórki, tak by została tylko ta zielona część). Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Pierś z kurczaka kroimy w paski i łączymy z masą z kaczki. Na kawałku folii aluminiowej układamy plasterki boczku tak by zachodziły na siebie. Na boczku wykładamy masę pasztetową i zwijamy w roladkę. Pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut.
Roladkę przed pokrojeniem dokładnie schłodzić.
Smacznego!