Menu+

Rolada ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem w sosie vinaigrette

Opublikowano 29 września, 2013 w Dania główne



rolada ziemniaczana ze szpinakiem

Świetny pomysł na obiad. Rolada ziemniaczana nadziana szpinakiem i boczkiem, do tego lekki sos vinaigrette.

Składniki: ( dla 2 osób)
120 g szpinaku ( może być mrożony, oczywiście świeży będzie lepszy)
100 g wędzonego boczku
250 g ziemniaków
40 g mąki ziemniaczanej ( lub odrobinę więcej w zależności od ziemniaków)
20 g masła
1 jajko
sól,pieprz
gałka muszkatołowa
1 białko
sos vinaigrette

 Boczek kroimy w drobną kosteczkę, rumienimy na patelni. Dodajemy umyty szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy ok 2 minut. Odstawiamy.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tylko uważajmy, żeby ich nie rozgotować. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przeciskamy przez maszynkę i mieszamy z roztopionym masłem, mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto jak na kopytka, żeby nie lepiło się do rąk. 

Na blacie rozkładamy kawałek foli spożywczej, posypujemy ją mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto ziemniaczane na grubość ok 0,5 cm. Na wierzch wykładamy szpinak z boczkiem zostawiając z każdej strony 1 cm margines. Pozostawiony margines smarujemy rozmąconym białkiem. Z pomocą folii zwijamy roladę. Owijamy ją szczelnie folią spożywczą, a następnie jeszcze folią aluminiową. Wszystko musi być szczelne. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Zawiniętą roladę wrzucamy na 25 minut do gotującej się wody.

Po wyjęciu odwijamy, kroimy w grubsze plastry i podajemy z sosem vinaigrette.

Smacznego! 

 

Print Friendly



2 komentarze

  1. Nie wpadłabym na pomysł, żeby zrobić taką roladę – bardzo mi się podoba! 🙂

    • Dziękuje i polecam wyszła naprawdę pyszna

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *