Menu+

Rolada z ziemniaków nadziewana warzywami i boczniakami duszonymi ze Smakowita Pajdą

Opublikowano 10 lutego, 2014 w Dania główne



SONY DSC

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim wspaniałym smakiem przypominającym babciny smalczyk, jednakże trzeba przyznać , że znacznie zdrowszy ze względu na to, że roślinny.

Składniki: ( dla 4 osób)
2 marchewki średniej wielkości
2 cebule
500 g boczniaków
smalczyk roślinny Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
1 kg ziemniaków
100 g mąki ziemniaczanej ( lub odrobinę więcej w zależności od ziemniaków)
40 g masła
2 jajka
sól,pieprz
gałka muszkatołowa
1 białko
Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
100 g śmietany 18 %
50 g śmietany 36 %
posiekany pęczek koperku

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, boczniki również ścieramy na tej samej tarce. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Na odrobinie oleju szklimy najpierw cebulkę, potem dodajemy marchew i boczniaki. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy 2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda i dusimy jeszcze około 5 minut.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tylko uważajmy, żeby ich nie rozgotować. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przeciskamy przez maszynkę i mieszamy z roztopionym masłem, mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto jak na kopytka, żeby nie lepiło się do rąk. 

Na blacie rozkładamy kawałek foli spożywczej, posypujemy ją mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto ziemniaczane na grubość ok 0,5 cm. Na wierzch wykładamy farsz warzywny zostawiając z każdej strony 1 cm margines. Pozostawiony margines smarujemy rozmąconym białkiem. Z pomocą folii zwijamy roladę. Owijamy ją szczelnie folią spożywczą, a następnie jeszcze folią aluminiową. Wszystko musi być szczelne. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Zawiniętą roladę wrzucamy na 25 minut do gotującej się wody.

Przygotowujemy sos koperkowy. W rondelku rozgrzewamy masło i dodajemy mąkę, tworząc zasmażkę, na koniec dodajemy obie śmietany i koperek. Podgrzewamy ok 3 minut.

Po wyjęciu odwijamy, kroimy w grubsze plastry i podajemy z sosem śmietanowo – koperkowym.

Smacznego!

Wpis bierze udział w konkursie – Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *