Menu+

Rolada z sandacza

Opublikowano 8 marca, 2014 w Boże Narodzenie, Przystawki i przekąski, Wielkanoc



rolada z sandacza

Pyszna rolada z sandacza, idealna do podania jako przystawka na przyjęciach czy rodzinnych spotkaniach. Przepis inspirowany przepisem Marii z Masterchef.

Składniki:
1 sandacz
seler
por
marchewka
sól, pieprz
olej rzepakowy
Dressing cytrynowy:
sok z połowy cytryny
1 łyżka octu winnego
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju rzepakowego

Sandacza dokładnie filetujemy. Pora, seler i marchewkę tniemy w cienkie paski (zapałki) i blanszujemy 30 sekund w osolonej wodzie. Filety z sandacza nacieramy do strony mięsa olejem rzepakowym, solą i pieprzem, skrapiamy odrobiną soku z cytryny.Filety układamy na folii aluminiowej i na środku obu filetów układamy warzywa . Zwijamy filety w roladkę tworząc  z folii tzw. cukierek. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy sok z cytryny i ocet, stopniowo dolewamy oleju ciągle mieszając, do uzyskania konsystencji emulsji. Doprawiamy solą, pieprzem i miodem.

Smacznego!

Print Friendly



2 komentarze

  1. genialna! a że uwielbiam ryby, to tym bardziej przepis dla mnie :]

    • Dziękuje i polecam, rybki samo zdrowie 😀

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *