Idealna na rodzinny obiad, soczysta i w pysznym domowym sosie.
Składniki:
pierś z indyka ok 1,5 kg
3 marchewki
kawałek selera
1 większy korzeń pietruszki
3 dymki
1 por
1 l wody
3/4 szkl wina białego wytrawnego
czosnek niedźwiedzi suszony
papryka słodka
oregano
curry
sól, pieprz
małe ziemniaczk
1/2 szkl kremówki
olej do smażenia
Pierś z indyka rozkrajamy tak by uzyskać jak największą płaską powierzchnię. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką , zawijamy w folię i wkładamy na co najmniej 1h do lodówki. ( najlepiej an całą noc). Warzywa ( oprócz jednej marchewki i selera, które zostawiamy do nadzienia) obieramy i kroimy na cząstki, układamy na dnie blachy do pieczenia, dodajemy listki laurowe, pieprz w kulkach i ziele angielskie.
Indyka odwijamy, nadziewamy pozostałą zblanszowaną marchewką i selerem pokrojonymi w cienkie słupki. Zwijamy ciasno. Wkładamy w siatkę do wędzenia lub związujemy za pomocą sznurka.
Tak przygotowaną roladę układamy na warzywach, całość podlewamy wodą ( z której zrobi się nam rosołek) i winem( ile tej wody i wina wlejemy zależy także od rozmiarów blachy, mięso ma raczej nie być zanurzone , ja używałam blachy z rusztem pod spodem) Na wierzch rolady wklepujemy suszony czosnek niedzwiedzi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 2 h podlewając co jakiś czas powstałym rosołem. Najlepiej sprawdzać mięso za pomocą termometru. Ziemniaczki dokładnie szorujemy, przekładamy do miski dodajemy sól, pieprz, paprykę w proszku, oregano i curry, dokładnie mieszamy. Na patelnie elektryczną wlewamy odrobinę oleju i układamy ziemniaczki, dusimy pod przykryciem do miękkości. – Można takie same przygotować w piekarniku lub na zwykłej patelni, ważne żeby ziemniaczki nie leżały jeden na drugim i każdy dotykał patelni. Po wyjęciu schabu zlewamy sos który powstał z rosołku, wina i soków z mięska, zagotowujemy ze śmietanką, doprawiamy i zagęszczamy w razie potrzeby.
Podajemy mięso polane sosem z ziemniakami.
Smacznego!
2 Responses
Same tu pyszności! pozdrawiam 🙂
Dziękuje;p zapraszam częściej