Menu+

Rogale ala’ Świętomarcińskie

Opublikowano 4 lutego, 2015 w Ciasteczka, Desery



SONY DSC

Rogale ala’ Świętomarcińskie bo z niebieskim makiem zamiast białego, ale równie pyszne. Inspiracja.

Składniki:
Ciasto:
1 szkl ciepłego mleka
24 g świeżych drożdży
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3,5 szkl mąki pszennej
3 łyżki cukru
szczypta soli
225 g masła w temp. pokojowej (odjąć dwie łyżki  i rozpuścić)
Nadzienie:
300 g maku
100 g masy marcepanowej
3/4 szkl cukru pudru
100 g orzechów włoskich
100 g zblanszowanych migdałów
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki śmietany 18 %
3 pokruszone podłużne biszkopty
+
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania

Z drożdży przygotowujemy zaczyn (instrukcja). Mieszamy go z mąką. Dodajemy resztę składników i zagniatamy na koniec dodając rozpuszczone masło. Ciasto gnieciemy szybko, ma pozostać lepiące. Zawijamy w folię i wkładamy na 1 h do lodówki.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 15×30, krótsze strony mają stanowić górę i dół. Masło rozsmarowujemy równomiernie na cieście pozostawiając 1 cm marginesu.  Składamy 1/3 ciasta do góry, a następnie dolną część tak by przykryła poprzednią. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25×17 cm. Zawijamy w folię i chłodzimy 45 minut w lodówce. Czynność składania i wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto pomiędzy przez 30 minut.  Po ostatnim wałkowaniu ciasto wkładamy do lodówki na minimum 5 h. Wyjmujemy 20 minut przez zwijaniem rogali.

Mak i orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy i mielimy dwukrotnie razem z migdałami. Masę marcepanową miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy masę makową z orzechami, kandyzowaną skórkę i okruszki biszkoptowe. Mieszamy całość dokładnie. Na koniec dodajemy tyle śmietany by uzyskać dość zwartą i plastyczną masę.

Ciasto na rogaliki wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 34 x 65, kroimy na 12 trójkątów, nakładamy masę pozostawiając marginesy. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerszego boku. Układamy na blasze i pozostawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

Rogale smarujemy jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut.

Polewamy lukrem i posypujemy orzechami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *