Menu+

Risotto ze szparagami

Opublikowano 18 marca, 2015 w Dania główne



SONY DSC

Pyszne risotto z zielonymi szparagami. Inspiracja przepis Roberta Makłowicza.

Składniki:
300 g zielonych szparagów
350 g ryżu do risotto
1 cebula
4 łyżki oliwy
ok 2 litry wody
łyżka masła
2 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz

Szparagi gotujemy ok 10 minut w lekko osolonej wodzie. Od razu po wyjęciu hartujemy zimną wodą. Wywar ze szparagów zostawiamy. Odcinamy główki i odkładamy. Resztę kroimy w mniejsze kawałeczki. Połowę miksujemy za pomocą blendera.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy ryż i smażymy aż ziarenka ryżu zrobią się szkliste.Dolewamy wywar ze szparagów i gotujemy ok 15 minut. Dodajemy szaragi pokrojone i zmiksowane (be główek). Całość podsmażamy aż płyn wyparuje a ryż zrobi się miękki (lekko al dente).
Dodajemy masło i świeżo starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy pod przykryciem na około 2-3 minuty.
Podajemy z główkami szparagów na wierzchu i odrobiną parmezanu.
Smacznego !

 

Print Friendly



4 komentarze

  1. No tak, już wiosna idzie, szparagowe szaleństwo! 😉

    • W sklepach juz sie pojawiły i nie mogłam się oprzec 😉

  2. Oj dawno nie robilam.
    A tak lubie!
    Wiosna za rogiem, beda szparagi!
    Dziekuje za inspiracje.
    🙂

    • Ja już znalazłam w sklepie a ze sie za nimi stęskniłam to od razu wzięłam dwa pęczki 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *