Menu+

Risotto z grzybami

Opublikowano 20 października, 2013 w Dania główne, Jesień



risotto z grzybamiPrzepyszne i aromatyczne risotto z grzybami leśnymi. Przepis Roberta Makłowicza.

Składniki:
300 g krótkoziarnistego ryżu na risotto
100 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
500 g świeżych grzybów leśnych (prawdziwki,podgrzybki,koźlaki)
1 l bulionu warzywnego
1 pęczek natki pietruszki
kilka kropel oliwy truflowej
świeży parmezan lub grana padano do posypania
sól i pieprz

Suszone grzyby zalewamy 1 szkl wody i zagotowujemy. Odstawiamy na godzinę, odciskamy i drobno siekamy.

W głębszej patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy posiekaną drobno cebulkę i czosnek, szklimy. Świeże grzyby siekamy na małe kawałki i dodajemy na patelnię. Dusimy aż grzyby puszczą wodę, a następnie odparowujemy.

Wsypujemy ryż, dusimy kilka minut aż ziarenka staną się szkliste. Następnie stopniowo dolewamy bulion, sprawdzając cały czas miękkość ryżu. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy risotto posypane parmezanem po wierzchu.

Smacznego!

Print Friendly



4 komentarze

  1. wygląda pysznie! a makłowicz zwykle przyczynia się do kulinarnego sukcesu 😉

    • Zgadzam się jego przepisy są świetne 😀

  2. Wygląda doskonale:) Danie mi się podoba tym bardziej, że jestem fanką grzybów:)

    • Dziękuje i pozdrawiam 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *