Puszysty a zarazem kremowy sernik z chrupiącym Toblerone.
Składniki:
Spód:
200 g ciasteczek amaretti
50 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
50 dag mielonego twarogu
30 dag cukru
1 Toblerone z bakaliami
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
gorzka czekolada do polania
Ciasteczka amaretti zmielić w blenderze na proszek, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Twaróg zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Oddzielnie ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać wraz z mąką i pokrojonym w kostkę toblerone do masy. Wylać masę do formy. Piec 1h w 190 stopniach. Udekorować czekoladą.
Smacznego !