Menu+

Pupleciki z inydka w sosie curry

Opublikowano 28 września, 2013 w Dania główne



pulpeciki z indyka w sosie curry

Smaczne pulpeciki z indyka w sosie curry, najlepiej smakują z białym ryżem. Inspiracja smaki życia.

Składniki:
600 g mielonego mięsa z indyka
4 łyżki bułki tartej
2 jajka
sól,pieprz
mąka do obtoczenia
3 cebule
1 puszka groszku
2 łyżki zielonej pasty curry
1 łyżeczka kurkumy
200 ml śmietany 18 %
1 łyżka mąki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Mięso mielone wyrabiamy z jajkami, bułka tartą solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące.

Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy pulpeciki i obsmażamy je z każdej strony. Dodajemy pastę curry i mieszamy by się rozpuściła. Całość zalewamy 3 szklankami wody i dusimy bez przykrycia 20 minut. 5 minut przed końcem dodajemy groszek. Posypujemy mąką i dodajemy śmietankę. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i posypujemy pietruszką, mieszamy.

Podajemy z białym ryżem.

Smacznego!

Print Friendly



7 komentarzy

  1. Dobry pomysł na obiad! 🙂

    • Smaczny i zdrowy, z chudego mięska

  2. Uwielbiam pulpety, choć u mnie dominują w sosie musztardowym. Ale najwyższa pora kosztować nowe rzeczy, a nie ciągle to samo. Twoje wyglądają obłędnie i idealnie pasowały by do mojego konkursu
    http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html

    • Dziękuje, ja właśnie tych w sosie musztardowym jeszcze nie próbowałam ;D

  3. Brzmi znajomo… http://niepieprz.pl/klopsiki-z-indyka-w-sosie-curry/

    • Przepis był w gazecie smaki życia, jednak ja znacznie go zmieniłam, moim zdaniem np. curry w proszku nie ma smaku, a pasta curry owszem. Następnym razem czytaj dokładniej opis …

  4. Wyglądają pysznie, sama robiłam z tej gazety i choć wyszły pyszne, to jednak curry to nie moje smaki 🙂
    Ale przepis godny polecenia 🙂
    Pozdrawiam!

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *