Menu+

Proste kaszotto z pieczarkami

Opublikowano 24 kwietnia, 2020 w Dania główne



Fajne danie na leniwy dzień, szybko się robi i jest bardzo smaczne, a do tego zdrowe dzięki kaszy jaglanej.

Składniki: (na dwie osoby)
200 g kaszy jaglanej
6-8 pieczarek
ok. 2 szkl rosołu
1 cebulka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
masło
płatki parmezanu
natka pietruszki

Pieczarki obieramy lub myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i szklimy cebulkę, dodajmy pieczarki oraz czosnek, chwilę podsmażamy. Następnie dosypujemy kaszę i podlewamy rosołem, stopniowo po trochu i mieszamy. Nakrywamy i dusimy, co jakiś czas dolewając rosołu, dolewamy go po trochu do czasu, aż kasza stanie się miękka i wchłonie płyn, zostanie tylko taki jakby gesty sos. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Podajemy z płatkami parmezanu i świeżą pietruszką`

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *