Menu+

Polędwiczki wieprzowe z gruszkami

Opublikowano 21 styczeń, 2014 w Dania główne



SONY DSC

SONY DSC

Cudowne polędwiczki wieprzowe z gruszkami w cynamonie, imbirze. occie balsamicznym i miodzie. Niebo w gębie.

Składniki:( na 2 osoby)
1 polędwiczka wieprzowa
4 gruszki (twarda odmiana)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1 -2 łyżki miodu
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki gęstego octu balsamicznego
Sałatka:
1/2 główki sałaty lodowej
1/2 ogórka
kilka pomidorków koktajlowych
1 mała cebula czerwona
1/2 papryki
sos winiegret

Polędwiczkę oczyszczamy z błonek i kroimy na 1 cm plastry. Każdy plaster lekko rozbijamy pięścią, posypujemy leciutko solą i pieprzem z obu stron, ale bardzo delikatnie.
Na większej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy polędwiczki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Polędwiczki podsmażamy ok 2 minuty na większym ogniu z każdej strony. Dodajemy pokrojone w ćwiartki, obrane gruszki. Posypujemy imbirem, cynamonem i polewamy octem balsamicznym oraz miodem. Smażymy wszystko razem jeszcze ok 2 – 3 minut, tak żeby gruszki za mocno nie zmiękły. W razie potrzeby dodajemy więcej przypraw, odmiana gruszek może mieć wpływ na ich ilość.

Polędwiczek nie smażymy długo i na wolnym ogniu bo zrobią się twarde !

Sałatę lodową rwiemy na kawałki, ogórek obieramy i kroimy w półplasterki, pomidorki przekrawamy na pół, cebulę kroimy w piórka, a paprykę w cienkie paseczki. Całość polewamy sosem.

Podajemy polędwiczki z sałatką.

( Można też podać z ziemniakami czy innymi dodatkami )

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email



3 komentarze

  1. ależ to musiało cudownie smakować:) wygląda obłędnie:)

    • Są genialne polecam 😉

  2. Są obłędne! Jest sezon na gruszki i ostatnio jemy je co drugi dzień ??

Zostaw odpowiedź dla Karo Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *