Grillowana polędwica z dorsza w sosie z boczniaków
Pyszna polędwiczka z dorsza grillowana na patelni (polecam recenzję patelni Rohe Geramny jeżeli jeszcze nie macie patelni grillowej) w towarzystwie rumianych ziemniaczków i pysznych kolorowych warzyw.
Składniki:(2 osoby)
2 kawałki polędwicy z dorsza
400 g boczniaków
150 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka mąki pszennej
8 małych ziemniaczków
kolorowe warzywa (marchewka, brokuł, groszek cukrowy)
wędzona papryka w proszku
oregano suszone
oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
sól
pieprz
Ziemniaczki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie.
Boczniaki myjemy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy boczniaki, podsmażamy aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy boczniaki będą miękkie, posypujemy je na patelni 1 łyżeczką mąki, mieszamy i zalewamy całość śmietanką. Podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Odstawiamy.
W tym czasie do osolonego wrzątku wrzucamy warzywa i gotujemy do miękkości. Polędwiczki z dorsza nacieramy odrobiną oliwy, solą i pieprzem. Rozgrzewamy dobrze grillową patelnię i układamy na niej kawałki dorsza, grillujemy z obu stron.
Ugotowane ziemniaczki obieramy ze skórki i posypujemy odrobiną soli, pieprzu, papryki i oregano. Podsmażamy chwilę na patelni by się przyrumieniły.
Na talerz wykładamy warzywa, ziemniaczki oraz dorsza polanego sosem z boczniaków.
Smacznego!