Menu+

Podwójnie czekoladowe cannoli z ciasta z dodatkiem oleju rzepakowego

Opublikowano 13 czerwca, 2014 w Ciasteczka, Desery



SONY DSC

Pyszne podwójnie czekoladowe cannoli.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki słodkiego wina
3 łyżki oleju rzepakowego
Nadzienie:
500 g ricotty
3/4 szklanki cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka soku z cytryny
+ 1/2 szkl mielonych migdałów

Mieszamy mąkę, cukier zwykły,kakao, cynamon i sól. Dodajemy wino i olej rzepakowy, mieszamy za pomocą miksera. Następnie zagniatamy ręcznie elastyczne ciasto. Wkładamy do woreczka i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej, wykrawamy koła i nakładamy na natłuszczone foremki do cannoli. Smażymy na rumiano w głębokim tłuszczu ok 1 minuty.

Ostudzone rurki maczamy w czekoladzie na końcach  i obtaczamy w migdałach.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ricottę mieszamy z cukrem pudrem, czekoladą i sokiem z cytryny. Za pomocą szprycy nadziewamy rurki wciskając krem z obu stron.

Smacznego!

„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie bójmy się używać go w naszych deserach”

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Cudowne! Niczym spełnienie marzeń o czekoladzie, koniecznie muszę wypróbować 🙂

    • Polecam, cannoli jest jedyne w swoim rodzaju polecam tez klasyczną wersje, te są ekstremalnie słodkie , tutaj link do klasycznych : http://wulkan-smaku.pl/cannoli/
      Pozdrawiam

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *