Menu+

Placuszki z ricotty z salsą z karmelizowanymi w brązowym cukrze mango i ananasem

Opublikowano 30 listopada, 2017 w Śniadania



Delikatne placuszki z serkiem ricotta z dodatkiem słodkiej salsy z mango i ananasa.

Składniki: (dla 2 osobób)
250 g serka ricotta
1 jajko
1/2 szkl cukru trzcinowego Diamant
3/4 szkl mąki
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
szczypta soli
+ mąka do formowania placuszków
Salasa z mango i ananasa:
1/ 2 mango
1/3 połówki ananasa
1/2 szkl cukru trzcinowego Diamant

Serek ricotta, jajko, mąkę, cukier, sodę i pastę waniliową przekładamy do miski, oprószamy szczypta soli i mieszamy dokładnie, do powstania dość gęstego ciasta. Odstawiamy i przygotowujemy karmelizowane mango i ananasa.

Cukier wsypujemy na suchą patelnie i podgrzewamy aż się skarmelizuje, natychmiast zestawiamy z ognia i wrzucamy pokrojone w kostkę mango oraz ananasa, mieszamy by karmel dokładnie pokrył całość i jeszcze chwilę podgrzewamy by wyparowała woda z owoców.

Łyżką nabieramy ciasto i wrzucamy do oddzielnej miseczki z samą mąką, formujemy najpierw kuleczkę a potem placuszki. Smażymy na oleju do zezłocenia.

Podajemy placuszki z owocową salsą.

Smacznego!

 

#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant.


Złocista Kuchnia Diamant

 

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *