Menu+

Placek królewski

Opublikowano 15 sierpnia, 2013 w Ciasta



 placek-krolewski

Pyszne ciasto na kruchych plackach z kremem maślanym z kaszą manną, wykończone słodką masą kajmakową.Inspiracja ze sporymi zmianami.

Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
3 łyżki miodu
200 g margaryny
3 łyżki oleju
3 łyżki mleka
Masa:
3 szkl mleka
1 szkl cukru
9 łyżek kaszy mannej
1 kostka masła ( 200g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo:
1/2 małej puszki masy kajmakowej
3 kostki roztopionej gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Składnik na ciasto łączymy ze sobą zagniatając, aż powstanie jednolita masa. Dzielimy ją na 5 części. Dno blaszki do pieczenia o wymiarach 19×30 wykładamy papierem do pieczenia. Kolejno rozwałkowujemy kawałki ciasta najlepiej pomiędzy papierem którym będziemy wkładać dno i drugim kawałkiem. Przekładamy pierwszy placek do blaszki. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy ok 6 minut każdy placek. Studzimy.

Przygotowujemy masę. 2,5 szkl mleka przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W pozostałej części rozprowadzamy kasze manną. Gdy mleko się zagotuje dodajemy kaszę i gotujemy do momentu aż zacznie bulgotać, mieszając by nie powstały grudki. Studzimy całkowicie.

Masło ubijamy mikserem do białości. Dodajemy po łyże kaszy mannej dalej ubijając. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Miksujemy chwilę do połączenia składników.

Tak przygotowanym kremem przekładamy placki ( pozostawiamy trochę kremu na boki). Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy masę kajmakową i ozdabiamy czekoladą.

Smacznego!

Print Friendly



4 komentarze

  1. Jak ja uwielbiam to ciasto! Pyycha 😉

    • Pycha pycha 😉

  2. Kruche ciasto świetnie się łączy z takimi kremami 🙂 Pychota!

    • Racja, a czym dłużej stoi tym jest lepsze

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *