Menu+

Pizza z kurkami i sosem śmietanowo – serowym

Opublikowano 7 października, 2013 w Dania główne, Jesień



pizza z kurkami

Składniki:
Ciasto na pizze (przepis tutaj)
4 -5 plasterków szynki
100 g kurek
50 g sera żółtego
2 cebulki dymki
1 łyżka suszonego oregano
Sos:
1 szkl śmietanki 30 %
2 łyżki śmietany 18 %
50 g sera żółtego
1 kostka rosołowa (najlepiej domowego wyrobu)
pieprz
sól

Przygotowujemy sos. Obie śmietany przelewamy do rondelka, dodajemy kostkę rosołową i starkowany ser. Mieszamy podgrzewając aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem, sos zaciągamy mąką by był gęstszy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto na pizze rozwałkowujemy na jeden grubszy placek. Rozsmarowujemy na nim sos. Posypujemy pokrojona w paski szynką, cebulą w talarki i posiekanymi w kostkę kurkami. Posypujemy serem żółtym i oregano.

Zapiekamy pizzę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 30 minut.

Do pizzy idealnie pasuje sos czosnkowy.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *