Menu+

Pizza z kurczakiem Tikki Masala

Opublikowano 24 kwietnia, 2014 w Dania główne



pizza z kurczakiem tikki masala

Pizza na pełnoziarnistym cieście z kurczakiem w sosie Tikki Masala. Inspiracja.

Składniki:
Ciasto na pizze, ale z mąki pełnoziarnistej (przepis tutaj) robić tak samo tylko zamienić mąkę , proporcje zostają, jeżeli ciasto ma być cienke i chrupiące a chcecie jedną pizze to robimy z połowy porcji, jak ma być grubsze z całej.
1 pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 dymki
50 g startej mozzarelli
Marynata do kurczaka:
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki pieprzy cayenne
1/2 łyżeczki garam masala
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
Mix przypraw:
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
+ sos pomidorowy do pizzy (tutaj przepis na domowy)
2 łyżki jogurtu naturalnego
natka pietruszki posiekana

Kurczaka oczyszczamy, osuszamy i tniemy w drobniejszą kostkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą w miseczce, dodajemy pokrojonego kurczaka i mieszamy aż pokryje się marynatą. Odkładamy na min. 15 minut do lodówki.
Posiekany drobno czosnkiem szklimy na patelni, zalewamy sosem do pizzy i dodajemy jogurt. Chwilę razem dusimy. Doprawiamy mixem przypraw.
Dymkę kroimy w piórka
Ciasto na pizzę rozkładamy na blasze do pieczenia. Na całej powierzchni rozsmarowujemy sos. Posypujemy zamarynowanym kurczakiem i piórkami cebuli. Wierzch obsypujemy startą mozzarellą. Pieczemy ok 30 – 40 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.
Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *