Menu+

Pikantny rosół wielowarzywny z ryżem

Opublikowano 15 maja, 2012 w Dania główne, Szparagi, Zupy i kremy



Każdy kto lubi pikantne rzeczy odnajdzie tu swój smak. Także ci którzy lubią wszelakie warzywka. Lekka i pożywna zupka.

Składniki: ( 2 porcje)
100 – 150 g piersi z indyka lub kurczaka
1 marchew
1 cebula
1 mały seler
1 mała pietruszka
natka pietruszki
por mały kawałek
3 liście laurowe
4 ziarna czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
sos sojowy
imbir
gałka muszkatołowa
curry
szczypiorek
2 szparagi
4 -5 różyczek brokuła
inne warzywa – mogą być z mieszanki
5 dag ryżu
kostka rosołowa

 

Na początku przygotujemy bulion. Do garnka wrzucamy pietruszkę, natkę, seler, 1 marchew pokrojoną w plastry, cebulę,por, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe i kostkę rosołową. Gotujemy ok 30 minut. Po tym czasie pierś z indyka lub kurczaka kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do garnka. Gotujemy kolejne 30 minut. W tym czasie gotujemy oddzielnie ryż w osolonej wodzie do miękkości.  Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy pokrojone w kawałki brokuły, szparagi i inne warzywa. Podsmażamy chwilę. Z zupy wyjmujemy seler, por, cebulę i pietruszkę. Dodajemy podsmażone warzywa, posiekaną papryczkę chilli, doprawiamy imbirem,gałką muszkatołową, curry, sosem sojowym i gotujemy 10 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego !

 

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *