Menu+

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i serem na grillowanych szapragach

Opublikowano 18 maja, 2013 w Dania główne, Szparagi



pierś z kurczaka ze szpinakiem

Składniki: (na 2porcje)
1 większa pierś z kurczaka
2 garście szpinaku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
50 g sera żółtego
4 cienkie plasterki boczku
1 pęczek zielonych szparagów
150 g kaszy gryczanej
sól,pieprz
odrobina soku z cytryny
masło klarowane do smażenia

Pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i rozbijamy przez folię jak najcieniej. Solimy i pieprzymy z obu stron. Szpinak podsmażamy dosłownie 1 minutkę z czosnkiem. Wykładamy na filety z kurczaka i posypujemy starkowanym żółtym serem. Zwijamy roladki i owijamy plasterkami boczku. Dusimy roladki pod przykryciem na masełku klarowanym ok. 15 minut, na koniec zdejmujemy pokrywkę i rumienimy.

W tym czasie myjemy szparagi, odkrawamy zdrewniałe końcówki i układamy je na patelni grillowej. Grillujemy aż się zezłoca.

Kaszę gryczaną gotujemy 15 minut w osolonej wodzie.

Na talerz wykładamy kasze gryczaną, obok układamy szparagi które skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą.Na szparagach układamy pierś z kurczaka pokrojoną w plastry.

Smacznego!

Print Friendly



2 komentarze

  1. te danie jest stworzone dla mnie:) wszystkie składniki które bardzo lubię:)danie wygląda wyśmienicie:)

    • No to mamy podobne smaki;) Dziękuuje

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *