Delikatna pierś z kurczaka w dość nietypowej glazurze, do tego moje ulubione pieczone ziemniaczki z tymiankiem. Przepis na salsę, która widnieje na zdjęciu znajdziecie tutaj
Składniki:
Kurczak:
2 piersi z kurczaka
szczypta soli
mąka
8 łyżek sosu Worcester
2 łyżki miodu
1 łyżka Whisky
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru
Ziemniaki:
1o sztuk ziemniaków
sól,pieprz,tymianek
olej
Ziemniaki obieramy, tniemy na pół wzdłuż, żeby uzyskać jak największą płaską powierzchnię. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, polewamy olejem, tak by pokrył całą powierzchnię cienką warstwą, posypujemy na całej tej powierzchni solą , pieprzem i tymiankiem. Układamy ziemniaki rozkrojona połówką w dół, posypujemy jeszcze raz po wierzchu solą i pieprzem i skrapiamy lekko olejem. (można użyć oleju w sprayu . Ziemniaczki pieczemy w 200 stopniach ok 30 minut.
Piersi z kurczaka nacinamy w kratkę moczymy przez co najmniej 1 h w wodzie z solą. Przygotowujemy marynatę mieszając, sos worcester z miodem, whisky, drobno posiekanym czosnkiem i startym kawałkiem imbiru, zagęszczamy odrobiną mąki. Piersi wyjmujemy wody i marynujemy ok 30 minut. Zapiekamy je razem z ziemniaczkami, polewając marynatą co jakiś czas.
Podajemy pierś z kurczaka z ziemniaczkami i salsą.
Smacznego!