Pierogi z zielonymi szparagami
Sezon na szparagi rozpoczęty.W sklepach pojawiają się te piękności w przystępnych cenach. Polecam wypróbować te pierożki wszystkim którzy lubią i nie lubią szparagów. Są naprawdę rewelacyjne. Przepis zainspirowany programem Karola Okrasy z moimi zmianami.
Składniki:
Farsz:
2 pęczki szparagów zielonych (lub jeden zielonych i jeden białych)
4 łyżki serka mascarpone
4 łyżki bułki tartej
2 cebulki dymki
masło
sól oraz pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
500 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 szkl wody
1/4 łyżeczki soli
1/2 pęczka drobno posiekanej pietruszki
Ze szparagów odkrawamy twarde końcówki. Jeżeli używamy białych szparagów to obieramy je za pomocą obieraczki do 3/4 wysokości. Gotujemy w wodzie z 1 łyżeczką cukru ok 10 minut. Po tym czasie od razu hartujemy pod zimną wodą. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Cebulkę drobno siekamy i szklimy na masełku, po chwili dodajemy pokrojone w plasterki szparagi. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie robimy ciasto. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy lekkie, elastyczne ciasto. Wałkujemy jak najcieniej. Wykrawamy krążki.
Farsz mieszamy z mascarpone i bułką tartą. Doprawiamy jeszcze jeżeli trzeba.
Lepimy pierożki i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie.
Smacznego !
