Menu+

Pierogi z zielonymi szparagami

Opublikowano 10 maja, 2010 w Dania główne, Szparagi



Sezon na szparagi rozpoczęty.W sklepach pojawiają się te piękności w przystępnych cenach. Polecam wypróbować te pierożki wszystkim którzy lubią i nie lubią szparagów. Są naprawdę rewelacyjne. Przepis zainspirowany programem Karola Okrasy z moimi zmianami.

 

Składniki:

Farsz:
2 pęczki szparagów zielonych (lub jeden zielonych i jeden białych)
4 łyżki serka mascarpone
4 łyżki bułki tartej
2 cebulki dymki
masło
sól oraz pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru

Ciasto:
500 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 szkl wody
1/4 łyżeczki soli
1/2 pęczka drobno posiekanej pietruszki

Ze szparagów  odkrawamy twarde końcówki.  Jeżeli używamy białych szparagów to obieramy je za pomocą obieraczki do 3/4 wysokości. Gotujemy w  wodzie z 1 łyżeczką cukru ok 10 minut. Po tym czasie od razu hartujemy pod zimną wodą. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Cebulkę drobno siekamy i szklimy na masełku, po chwili dodajemy pokrojone w plasterki szparagi. Doprawiamy solą i pieprzem.  Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie robimy ciasto. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy lekkie, elastyczne ciasto. Wałkujemy jak najcieniej.  Wykrawamy krążki.

Farsz mieszamy z mascarpone i bułką tartą. Doprawiamy jeszcze jeżeli trzeba.

Lepimy pierożki i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie.

Smacznego !

 

 

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *