Pierogowe serca z płynną czekoladą
Pyszne pierożki z których po przegryzieniu wypływa czekoladowa lawa.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
1 łyżka oleju
1/2 szkl wody
szczypta soli
Nadzienie:
1 tabliczka mlecznej czekolady Goplana
Sos malinowy:
100 g cukru
100 g malin
Z mąki, wody, oleju i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 h. Po tym czasie ciasto wałkujemy dość cienko i wycinamy serduszka za pomocą foremki. Na co drugie serduszko kładziemy kostki czekolady, zakrywamy drugim serduszkiem i sklejamy wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierożki z obu stron na złoto.
Na drugiej patelni w tym czasie rozpuszczamy cukier, dorzucamy świeże maliny i czekamy aż maliny się rozpadną, a cały sos zgęstnieje. Przecieramy przez sito by pozbyć się pestek.
Podajemy pierożki z sosem malinowym.
Smacznego!