Menu+

Pierogowe rybki z ciasta na oleju rzepakowym

Opublikowano 14 czerwca, 2014 w Dania główne



SONY DSC

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka wody
sól
Farsz:
250 g mięsa wieprzowego
250 g mięsa wołowego
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
garść świeżego tymianku
1/2 szklanki rosołu ( mniej lub więcej zależy jak tłuste jest mięso)
sól,pieprz

Przygotowujemy ciasto z podanych składników, ma być gładkie i elastyczne. Wkładamy na godzinkę do lodówki.

Mięso mielimy dwukrotnie, dodajemy startą na tarce cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany tymianek, przyprawy i rosół. Dokładnie wyrabiamy.

Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy koła i lepimy rybki w sposób przedstawiony na zdjęciach.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC SONY DSC SONY DSC

Wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia.

Smacznego!

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie zapominajmy o nim w naszych potrawach”

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *