Menu+

Pierogi z kaszą gryczaną, suszonymi grzybami i boczkiem polane pietruszkowym masełkiem

Opublikowano 28 listopada, 2013 w Dania główne



pierogi-z-kasza-gryczana-suszonymi-grzybami-i-boczkiem

Sycące pierożki z boczkiem, kaszą gryczana, grzybami i cebulką oblane aromatycznym pietruszkowym masełkiem.

Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
1 łyżka oleju
1/2 szkl wody
1/4 łyżeczki soli
Farsz:
100 g ugotowanej kaszy gryczanej
1 mniejsza cebula
2 łyżki masła
25 g suszonych grzybów
50 g wędzonego boczku
1/2 szkl mleka
sól, pieprz
+
3 łyżki masła
1/2 natki pietruszki

Z podanych składników zagniatamy gładki i elastyczne ciasto. Wkładamy na 1 h do lodówki.
Grzyby moczymy w mleku 2h. Odsączamy i gotujemy w niewielkiej ilości wody 20 minut. Odcedzamy i drobno siekamy. Cebulkę siekamy w kosteczkę i szklimy na 1 łyżce masła. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Kaszę, mieszamy z grzybami, podsmażoną cebulką i boczkiem. Wszystko razem przesmażamy na pozostałym maśle. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy koła, nakładamy farsz i lepimy pierożki. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekaną pietruszkę i podsmażamy, aż uwolni się aromat.
Tak przygotowanym masełkiem polewamy pierożki przed podaniem
Smacznego!

 

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *