Pyszne pierogi z mięsem z kaczki podane na sosie z prawdziwków.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 szkl wody
1/4 łyżeczki soli
Farsz:
1 cała kaczka, podzielona na części
1 marchew
1 cebula
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
ziele angielskie, liść laurowy
Sos:
0,5 kg prawdziwków
śmietanka 36 %
Do dużego garnka wkładamy kaczę podzieloną na części, dodajemy pokrojoną marchew, cebulę, pietruszkę, selera, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok 2 h.
Z podanych składników zagniatamy gładki i elastyczne ciasto. Wkładamy na 1 h do lodówki.
Z rosołu wyjmujemy kaczę, oddzielamy mięso od kości i przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mielenia, doprawiamy odrobiną rosołu z gotowania kaczki, solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Lepimy pierożki, gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Prawdziwki kroimy w plasterki i podsmażamy na masełku, gdy zmiękną dodajemy śmietankę, podgotowujemy jeszcze chwilę.
Pierożki podajemy z sosem z prawdziwków.
Smacznego!
4 Responses
Wow! Pierożki z kaczki, już leci ślinka:) Dodaję do ulubionych.
Polecam polecam, pyszne 😉
Mmmm… ale muszą być pyszne! Wspaniały farsz i jeszcze ten sos, genialne! 🙂
Dziękuję i polecam bardzo smaczne danie;)