Menu+

Pierogi z kaczki z sosem z borowików

Opublikowano 5 listopada, 2014 w Dania główne



SONY DSC

Pyszne pierogi z mięsem z kaczki podane na sosie z prawdziwków.

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 szkl wody
1/4 łyżeczki soli
Farsz:
1 cała kaczka, podzielona na części
1 marchew
1 cebula
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
ziele angielskie, liść laurowy
Sos:
0,5 kg prawdziwków
śmietanka 36 %

Do dużego garnka wkładamy kaczę podzieloną na części, dodajemy pokrojoną marchew, cebulę, pietruszkę, selera, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok 2 h.
Z podanych składników zagniatamy gładki i elastyczne ciasto. Wkładamy na 1 h do lodówki.
Z rosołu wyjmujemy kaczę, oddzielamy mięso od kości i przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mielenia, doprawiamy odrobiną rosołu z gotowania kaczki, solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Lepimy pierożki, gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Prawdziwki kroimy w plasterki i podsmażamy na masełku, gdy zmiękną dodajemy śmietankę, podgotowujemy jeszcze chwilę.
Pierożki podajemy z sosem z prawdziwków.
Smacznego!

Print Friendly



4 komentarze

  1. Wow! Pierożki z kaczki, już leci ślinka:) Dodaję do ulubionych.

    • Polecam polecam, pyszne 😉

  2. Mmmm… ale muszą być pyszne! Wspaniały farsz i jeszcze ten sos, genialne! 🙂

    • Dziękuję i polecam bardzo smaczne danie;)

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *