Pierogi z kaczki z sosem z borowików

SONY DSC

Pyszne pierogi z mięsem z kaczki podane na sosie z prawdziwków.

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 szkl wody
1/4 łyżeczki soli
Farsz:
1 cała kaczka, podzielona na części
1 marchew
1 cebula
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
ziele angielskie, liść laurowy
Sos:
0,5 kg prawdziwków
śmietanka 36 %

Do dużego garnka wkładamy kaczę podzieloną na części, dodajemy pokrojoną marchew, cebulę, pietruszkę, selera, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok 2 h.
Z podanych składników zagniatamy gładki i elastyczne ciasto. Wkładamy na 1 h do lodówki.
Z rosołu wyjmujemy kaczę, oddzielamy mięso od kości i przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mielenia, doprawiamy odrobiną rosołu z gotowania kaczki, solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Lepimy pierożki, gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Prawdziwki kroimy w plasterki i podsmażamy na masełku, gdy zmiękną dodajemy śmietankę, podgotowujemy jeszcze chwilę.
Pierożki podajemy z sosem z prawdziwków.
Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search