Menu+

Pierogi z czerwoną soczewicą

Opublikowano 23 czerwca, 2013 w Dania główne



Pierogi z czerwoną soczewicą

Smaczne i szybkie w przygotowaniu pierożki z soczewicą, pieczarkami i cebulką.

Składniki (na około 20 mniejszych pierogów):
Ciasto:
1,5 szkl maki pszennej
ok 1 szkl ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
100g czerwonej soczewicy
2 większe pieczarki
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
1/3 pęczka natki pietruszki
sól,pieprz

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu przelewamy od razu zimną wodą.  Cebulkę siekamy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy i za chwilę dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż wszystko będzie miękkie. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z soczewicą. Z mąki wody oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy cienko i wycinamy koła. Lepimy pierożki i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *