Menu+

Piernik staropolski

Opublikowano 12 listopada, 2015 w Boże Narodzenie



Miękki, aromatyczny, im dłużej leży tym jest smaczniejszy, nabiera więcej smaku. Nigdy nie jadłam lepszego piernika, a trochę ich piekłam, odkąd upiekłam ten ,żaden inny nie może z nim konkurować. Ciasto na piernik zagniatamy 4 do 6 tygodni przed świętami, a piernik pieczemy tydzień przed świetami, przekładamy powidłami i obciążamy deseczką, żeby piernik zmiękł. Źródło.

piernik staropolski

Składniki:
500 g naturalnego miodu
1,5 szkl cukru
250 g masła
1 kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżki domowej przyprawy korzennej do piernika lub 40 g kupnej
Polewa:
100 ml śmietany 30 lub 36 %
100 g gorzkiej czekolady

W dużym garnku rozpuszczamy miód, masło i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i całkowicie studzimy. Następnie mieszamy z mąką, sodą oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Masę dokładnie mieszamy by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do naczynia kamionkowego, szklanego lub emaliowanego i odstawiamy w chłodne miejsce, ja wkładam do lodówki na 4 do 6 tygodni. Ciasto jest luźne, ale po leżakowaniu będzie miało konsystencję kruchego ciasta. Tydzień przed świętami wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy ciasto podsypując mąką na blaty o grubości ok 0,5 cm. Przekładamy ciasto do blach o wymiarach 39x 26 cm. Pieczemy 15 – 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu blaty studzimy. Przekładamy ulubionymi powidłami lub masą orzechową. Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę siekamy. Śmietankę podgrzewamy i zalewamy nią czekoladę. Mieszamy aż czekolada całkowicie si rozpuści. Trochę studzimy i polewamy piernik, wierzch można posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *