Menu+

Pieczone pierogi z boczniakami

Opublikowano 4 października, 2012 w Dania główne



Przepyszne, dietetyczne pierożki na pełnoziarnistym cieście. Przepis pochodzi z programu Rewolucja na talerzu z małymi zmianami.

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
10 g drożdży
1 łyżka oliwy
sól
Farsz:
250 g boczniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
50 g orzechów włoskich
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka masła
sól,pieprz
oliwa do smażenia
Sos:
1 jogurt
natka pietruszki
sól i pieprz

 Drożdże rozrabiamy z mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, mleko z drożdżami oraz oliwę. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Cebulę i grzyby kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę, orzechy i czosnek siekamy drobno. Na oliwie szklimy najpierw cebulę, dodajemy czosnek, grzyby, orzechy oraz 1 łyżeczkę masła. Doprawiamy solą, pieprzem oraz octem balsamicznym. Dusimy ok 15 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Ciasto wałkujemy dość cienko, nakładamy porcję farszu i lepimy pierożki. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przygotowujemy sos. Pietruszkę drobno siekamy dodajemy do jogurtu i doprawiamy.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



5 komentarzy

  1. Bardzo mnie zaintrygowałaś tym przepisem, tym bardziej, że uwielbiam wypieki pełnoziarniste 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

    • Polecam wypróbować pierożki są pyszne 😉 i zdrowe !

  2. Za boczniakami nie przepadam, ale te pierożki wyglądają naprawdę przepysznie!

    • Może jak spróbujesz ten wariant to Ci posmakują polecam , są pycha 😉

  3. Bardzo ciekawe!

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *