[one_third_last]
Tradycyjne niemieckie ciasteczka korzenne. Przepis Marthy Stewart.
Składniki:
2 i 1/4 szkl mąki
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki sody
1/2 szkl masła w temperaturze pokojowej
3/4 szkl brązowego cukru
1/4 szkl melasy ( ja użyłam golden syrupu)
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szkl cukru pudru
W jednej misce wymieszaj mąkę, przyprawy i sodę. W drugiej misce ubijamy melasę z brązowym cukrem i masłem na puszystą masę. Dodaj jajka i vanilię. Powoli dodawaj mieszanką z mąką i mieszaj do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzech włoskiego i układamy na blasze do pieczenia. Każda kulkę lekko spłaszczamy. Pieczemy ciasteczka 14 minut w 180 stopniach.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy ok 10 minut. Przekładamy je do plastikowego woreczka z cukrem pudrem i potrząsamy aż całe się nim pokryją. Wyjmujemy z woreczka i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Trzymamy szczelnie zamknięte w metalowej puszcze lub innym pojemniku. Z czasem ciastka miękną.
Smacznego!