Menu+

Pepparkakor lukrowane

Opublikowano 24 grudnia, 2014 w Boże Narodzenie, Ciasteczka



SONY DSC

Najlepsze pierniczki jakie jadłam. Kruche i aromatyczne.

Składniki:
150 g syropu klonowego (ew. melasy)
110 g masła
100 g brązowego cukru
375 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Lukier
90 białka
450 g cukru pudru
7 kropel soku z cytryny
kolorowe barwniki spożywcze

 

W rondelku podgrzewamy syrop klonowy, masło i cukier. Lekko podgotowujemy, by cukier dobrze się rozpuścił i zestawiamy z ognia. Odstawiamy na ok. 30 minut żeby masa przestygła.

W większej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Dodajemy jajko i masę z syropem klonowym.  Zagniatamy najlepiej za pomocą miksera, bo ciasto jest lepkie.

Owijamy ciasto w folię i wkładamy na 2h do lodówki.

Po tym czasie rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.

Pieczemy 8 – 10 minut w 175 stopniach.

SONY DSC

W tym czasie przygotowujemy lukier. Białka, cukier puder i sok z cytryny przekładamy do misy miksera. Miksujemy razem na niskich obrotach ok 10 minut, aż lukier nie będzie miał widocznych ziarenek cukru i będzie lśniąco biały. Lukier rozdzielamy do miseczek i mieszamy z barwnikami.

Dekorujemy ciasteczka.

Przechowujemy w szczelnie zamkniętej metalowej puszcze. Im dłużej postoją tym są lepsze.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *