Menu+

Pasztet z pestek dyni

Opublikowano 15 kwietnia, 2014 w Dania fit, Dodatki



pasztet z pestek dyni

Pyszny i bardzo zdrowy pasztet z kaszy jaglanej i pestek dyni. Inspiracja.

Składniki:
2 szkl pestek dyni
1,5 szkl kaszy jaglanej
1 cebula
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól,pieprz
gałka muszkatołowa
3 białka

Z natki pietruszki ugotować wywar. Kaszę ugotować w 4 szklankach osolonej wody. Ostudzić. Zmielić przesz maszynkę do mięsa 2 razy razem z pestkami dyni, cebulą i czosnkiem. Dodać tyle wywaru pietruszki by powstała gładka masa o kremowej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białką ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłożyć do niej masę. Piec 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email



6 komentarzy

  1. Bardzo fajny kolor wyszedł. Pasuje na świąteczny czas 😉 Bardzo jestem ciekawa smaku.

    • W smaku bardzo dobry, smakuje jak taki warzywny pasztet 😉

  2. Idealny dla wegetarian:) Poza tym świetnie będzie się prezentował na wielkanocnym stole:)

    • I dla tych dbających o włosy, skórę wiadomo, że pestki dyni to złoto w takim wypadku

  3. Wszystko rozumiem oprócz wywaru z pietruszki, jak go przygotować(zalać tylko wrzątkiem, czy gotować) i ile dać pietruszki?

    • 1 cała natka , zalać ją wodą tak z 1,5 szkl i gotować ok 1 h żeby nabrało smaku

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *