Menu+

Pasztet z mięsa z rosołu

Opublikowano 7 marca, 2018 w Domowe wędliny, Przystawki i przekąski



 

Dwie pieczenie na jednym ogniu, czyli pyszny rosół na całej kurze i pasztet na kanapki.

Składniki:
1 cały kurczak
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
1 cebula – najlepiej opalona
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz w ziarnach
sól, pieprz
100 g słoniny
3 jajka
1 kajzerka namoczona w mleku
gałka muszkatołowa

Kurczaka zalewamy wodą w dużym garnku, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach. Gotujemy na małym ogniu ok 1 h, zbierając co jakiś czas szumowiny. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler, cebulę w całości) solimy. Gotujemy całość jeszcze ok 2 h.
W tym czasie słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy. Odstawiamy.

Odcedzamy wywar i mamy rosołek. A mięso i warzywa pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie mięso oddzielamy od kości i mielimy 3 razy z warzywami i smażoną słoninką, na koniec mielenia dajemy namoczoną kajzerkę.
Masę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy jajka i jeżeli masa jest dalej dość sucha możemy dolać trochę bulionu.

Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy ok 60 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *