Menu+

Pasztet z kaczki

Opublikowano 4 grudnia, 2014 w Dodatki, Domowe wędliny



SONY DSC

Wspaniały delikatny i zupełnie inny w smaku niż każdy który do te pory jadłam, obecnie mój nr 1. Inspiracja.

Składniki:
1 cała kaczka
0,5 kg słoniny
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 czubate łyżki majeranku
2 płaskie łyżeczki soli
pieprz
50 ml bradny
2 jajka
Do rosołu:
1 marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera
1 kawałek pora
1 mniejsza cebula – podpalona
kilka liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu w ziarnach

Do garnka wkładamy całą kaczkę, dodajemy pokrojone w kawałki warzywa do rosołu i przyprawy. Gotujemy aż mięso będzie ładnie odchodzić od kości ok 3 h na malutkim ogniu bez przykrycia.
Po tym czasie mięso obieramy od kości i mielimy przez maszynkę razem z marchewką, selerem i pietruszką z rosołu.
Ok 1/5 słoniny roztapiamy na patelni i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Dodajemy całość do mielenia razem z resztą słoniny.
Wszystko razem mielimy 3 razy. Przyprawiamy wszystko solą, pieprzem, majerankiem dodajemy jajka oraz brendy i ewentualnie trochę rosołu jeżeli mięso nie jest mocno wilgotne. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Pasztet pieczemy ok 50 – 60 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

 

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *