Menu+

Pasztet wiejski

Opublikowano 30 lipca, 2014 w Dodatki, Domowe wędliny



pasztet wiejski

Pyszny pasztet z mieszanych, w przygotowanie którego nie włożymy dużo wysiłku. Na kanapki pycha !

Składniki:
30 dag boczku
40 dag mięsa z kurczaka (dowolnego)
50 dag łopatki wieprzowej
30 dag wątróbki drobiowej
garść suszonych grzybów
1 marchew
1 cebula
1 korzeń pietruszki
sól
pieprz w ziarnach i mielony
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
gałka muszkatołowa
2 jajka
+
olej do smażenia
masło i bułka tarta do formy

Boczek i łopatkę kroimy w większą kostkę.W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy boczek oraz łopatkę, rumienimy z każdej strony i dorzucamy kurczaka. Marchewkę, cebulę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do mięsa. Wszystko razem rumienimy chwilę. Dodajemy liście laurowe, pieprz w ziarnach i ziele angielskie i grzyby. Zalewamy wodą tak by zakryła całe mięsko. Gotujemy na wolnym ogniu 50 minut. Po tym czasie dodajemy oczyszczoną wątróbkę i gotujemy jeszcze 30 minut. Mięso wyjmujemy z wywaru, możemy także wyjąc cebulkę i grzyby. Studzimy. Jeżeli mięso z kurczaka było z kością to oddzielamy go od kości. Wszystko przepuszczamy 2-krotnie przez maszynkę. Jeżeli mięso po zmieleniu i wymieszaniu będzie zbyt suche to dodajemy trochę przecedzonego wywaru z gotowania. Doprawiamy solą, mielonym pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy z jajkami. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok 50- minut w 180 stopniach.
Studzimy całkowicie i dopiero wyjmujemy z formy.

Smacznego!

Print Friendly



4 komentarze

  1. zdecydowanie najlepsze pasztety to te zrobione w domu

    • dokładnie tak 😉

  2. Taki domowy pasztet to po prostu cudowność nad codownościami 🙂

    • zgadzam się

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *