Pascha z bakaliami nasączonymi aromatem i smakiem herbaty African Queen, która jest aromatyczną mieszanką nagietka, bławatka oraz skórki cytrynowej na bazie czarnej herbaty cejlońskiej OP.
Składniki:
1l mleka 3,2 %
laska wanilii
250 ml śmietany 18 %
3 jajka
60 g cukru pudru
30 dag rodzynek
15 dag orzechów pecan
15 dag orzechów włoskich
1 łyżka herbaty African Queen marki Czas na Herbatę
Herbatę zaparzamy w szklance wody.
Orzechy siekamy niezbyt drobno i razem z rodzynkami namaczamy w zaparzonej herbacie. Odstawiamy najlepiej na noc. Następnego dnia odcedzamy.
Mleko zagotowujemy ziarenkami z laski wanilii. Jajka mieszamy ze śmietaną i dodajemy powoli do gotującego się mleka.
Gotujemy ok 5 minut aż powstaną serowe grudki. Studzimy.
Sitko wykładamy gazą lub ściereczką i wykładamy masę, lekko odciskamy z nadmiaru płynu. Obciążamy talerzykiem i zostawiamy na noc.
Następnego dnia ubijamy masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, partiami dodajemy odsączoną masę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy odsączone bakalie i mieszamy.
Foremkę wykładamy ponownie gazą lub ściereczką i przekładamy do niej masę serową z bakaliami.
Znów zostawiamy na noc w lodówce.
Smacznego !