Menu+

Papryka konserwowa

Opublikowano 23 sierpnia, 2013 w Przetwory



papryka konserwow

Papryka konserwowa, lubię ją jeść zarówno do obiadu jak i wyjadać po prostu ze słoiczka. Przepis mojej mamy, lepszej nie jadłam.

Składniki:
3,5 kg papryki
gorczyca
czosnek świeży
ziele angielskie
liść laurowy
Zalewa:
3 i 3/4 szkl wody
3/4 szkl octu 10 %
9 łyżeczek cukru
1 łyżka soli

Przygotowujemy słoiczki ( ja robiłam w 0,5 l i mniejszych). Do każdego wrzucamy po 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 przekrojonym na pół ząbku czosnku, po jednym listku laurowym i po 4 ziarna ziela angielskiego.

Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i mniejsze kroimy na 4, a większe na 5 – 6 podłużnych kawałków. Układamy papryki dość ciasno w słoikach.

Składniki zalewamy mieszamy ze sobą, nie zagotowujemy i zalewamy paprykę w słoikach.

Słoiki pasteryzujemy 5- 10 minut.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *