Pyszna dwusmakowa panna cotta. Czekolada i mango to wspaniałe połączenie. Na wierzch pralina z pistacji.
Składniki:
400 ml śmietany 30 %
220 ml śmietany 36 %
4 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
1 mango
50 g gorzkiej czekolady
pralina:
1 łyżka posiekanych pistacji
2 łyżki cukru
Mango obieramy, kroimy w kostkę i blendujemy na mus.
Obie śmietanki zagotowujemy razem z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Połowę śmietanki z cukrem przelewamy do osobnego garnka i mieszamy z czekoladą, do rozpuszczenia. Pozostałą część mieszamy z purre z mango. Żelatynę mieszamy z odrobiną gorącej śmietanki i dodajemy połowę do jednego garnka i połowę do drugiego.
Przygotowujemy 4 kokilki. Do dwóch na dno nalewamy masę czekoladową, a do dwóch z mango. Wstawiamy do zamrażarki. Kiedy masa przestygnie zalewamy resztą masy czekoladowej i mango, tworząc drugą warstwę. Wstawiamy do lodówki aż stężeje. Żeby wyjąc panna cotte z kokilki zanurzamy ją na trochę w gorącej wodzie, ale dosłownie na kilka sekund.
Na patelni karmelizujemy cukier i dodajemy posiekane pistacje.
Ozdabiamy panna cottę karmelizowanymi pistacjami.
Smacznego!