Menu+

„Orzechy”

Opublikowano 23 grudnia, 2014 w Boże Narodzenie, Ciasteczka



SONY DSC

Orzeszki z kruchego ciasta z masą kajmakową.

Ciasto:
3,5 szkl maki
1 szkl cukru
1/5 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyzka oliwy
1/2 łyżeczki sody
1 kostka margaryny
1 szkl kwaśnej śmietany
Masa:
Skondensowane słodzone mleko

Mleko skondensowane gotujemy 5-6 godzin tak żeby cała puszka zakryta była cały czas wodą. Z wymienionych składników zagniatamy ciasto, musi być gładkie i niezbyt lepkie. Formujemy z ciasta kuleczki wielości orzech laskowego i układamy w specjalnej formie. Smażymy z oby stron na złoto. Pozostawiamy do ostygnięcia. Połówki orzechów napełniamy ugotowanym mlekiem i sklejamy ze sobą.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *