Menu+

Orzechowa szarlotka z żurawnią

Opublikowano 15 października, 2018 w Ciasta



Pyszna szarlotka na orzechowym cieście, nadzienie z jabłek i żurawiny. Inspiracja.

Składniki:
1 i 1/4 szkl orzechów laskowych
2 i 1/3 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szkl cukru pudru
3 duże żółtka
230 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie jabłkowo – żurawinowe:
2 kg jabłek
sok z 1 niedużej cytryny
1 łyżeczka cynamonu
40 g masła
1/4 szkl brązowego cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
pół szkl suszonych żurawin
+
2 łyżki bułki tartej lub zmielonych orzechów
3 białka
100 g drobnego cukru do wypieków

Orzechy miksujemy na drobny piasek. Mieszamy z mąką, proszkiem dopieczenia, przyprawami i cukrem. Dodajemy masło, żółtka i ekstrakt z wanilii. Mieszamy do otrzymania jednolitego ciasta. Owijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 1h.

Jabłka kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.

W większej patelni roztapiamy masło, dodajemy cynamon i cukier. Podgrzewamy aż wszystko się rozpuści. Dodajemy jabłka i żurawinę, mieszamy i gotujemy ok 12 minut aż większość wody odparuje. 2-3 łyżki soku z patelni mieszamy ze skrobią ziemniaczaną i dodajemy na koniec do jabłek, mieszamy. Studzimy.

Formę o wymiarach ok 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, na dno wykładamy połowę kruchego ciasta, ugniatamy na dnie. Posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy masę jabłkowo – żurawinową.

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i wykładamy na jabłka, to wierzch tarkujemy resztę ciasta.

Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Ale pysznie wygląda ta szarlotka 🙂 Żurawina musiała super uzupełniać ten smak!

    • Zurawina dała fajny posmak, ale najlepsze było te ciasto orzechowe, super połączenie

Zostaw odpowiedź dla Kulinarne Wyskoki Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *