Menu+

Ogórki z chilli

Opublikowano 30 lipca, 2013 w Przetwory



ogórki z chilli

Pyszna sałatka na zimę do obiadów. Dla miłośników pikantnych rzeczy.

Składniki:
4 kg ogórków
5 łyżek soli
1,5 szkl octu
3/4 kg cukru
4 ząbki czosnki
4 łyżeczki chilli

Ogórki obieramy i kroimy w grube plastry.Zasypujemy solą i pozostawiamy tak na 15 godzin. Po tym czasie odsączmy i dodajemy chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Ocet zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie zalewamy nim ogórki i odstawiamy na 3 godziny.

Przekładamy do słoiczków, uzupełniamy zalewą i pasteryzujemy 10 -15 minut.

Ja pasteryzuję zalewając w garnku do 2/3 wysokości i tak gotuję.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *