Menu+

Ogórki małosolne krok po kroku

Opublikowano 5 lipca, 2014 w Dodatki, Przetwory



ogorki-malosolne

Polski klasyk, czyli ogórki małosolne, pyszny dodatek do kanapek a także obiadu.

Składniki:
1 kg ogórków
1,5 l wody
2 łyżki soli
świeży korzeń i liście chrzanu
świeży koper
czosnek

Ogórki dokładnie myjemy. Korzeń chrzanu obieramy i czyścimy. Myjemy liście chrzanu i koperek. Obieramy czosnek (jak macie taki młodziutki jak ja to dajemy z gałązką).

ogorki-malosolne

Na dno kamionkowego naczynia układamy liście chrzanu, pokrojony czosnek i korzeń chrzanu oraz koperek,

ogorki-malosolne

na to układamy dość ciasno warstwę ogórków.

ogorki-malosolne

Zmów przekładamy liśćmi chrzanu, koperkiem i czosnkiem. Tak do skończenia składników,na wierzchu mają być przyprawy.

 ogorki-malosolne
Wodę zagotowujemy i mieszamy z solą do rozpuszczenia. Zalewamy wrzątkiem ogórki w naczyniu. Przykrywamy i odstawiamy. Najlepsze są po 2 dniach, ale ja lubię tez takie na drugi dzień.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Uwielbiam ogórki w takim wydaniu.

    • To tak jak ja !

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *