Menu+

Ogórki kanapkowe

Opublikowano 17 sierpnia, 2013 w Przetwory



ogorki-kanapkowe

Pyszne ogórki na zimę.

Składniki:
2 kg ogórków
10 ząbków czosnku
świeży koper
1/2 szkl soli
2 l wody
Zalewa:
2 szkl wody
2 szkl octu
2 szkl cukru
łyżeczka ziaren pieprzu
łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżeczki ziaren gorczycy
5 liści laurowych

 Oczyszczone ogórki tniemy wzdłuż w cienkie plastry. Zalewamy 2 l wody wymieszanymi z 1/2 szkl soli. Odstawiamy na 4 godziny. Do każdego słoiczka wkładamy po 2 ząbki czosnku i świeży koperek. Ogórki odcedzamy i układamy w słoikach. Składniki zalewamy zagotowujemy i gotujemy 15 minut. Gorącym płynem zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut. Pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *