Odrywany chlebek ala pizza
Smaki włoskiej pizzy w odrywanym chlebku, idealna przekąska na grilla jak i na imprezę. Tradycyjne połączenie sosu pomidorowego, salami i mozzarelli na pewno zasmakuje nie jednemu amatorowi pizzy.
Składniki:
1 okrągły chleb
90 ml sosu pomidorowego
opakowanie salami w plasterkach
1 kostka mozzarelli Galbani
świeże oregano 6-7 gałązek
oliwa
sól, pieprz
Bochenek chleba nacinamy w kratkę, nie docinając jednak do końca tak by całość się trzymała. Sosem pomidorowym smarujemy środek chlebka pomiędzy nacięciami i wkładamy tam plasterki salami oraz kawałki mozzarelli. Oregano miksujemy z oliwą, solą i pieprzem do konsystencji pesto. Tak przygotowanym pesto smarujemy chlebek z wierzchu. Zawijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie rozwijamy folię i pieczemy kolejne 10 minut. Możemy też przyrządzić taki chlebek na grillu.
Smacznego!