Menu+

Odrywana buła z serem i kwiatami z kabanosów

Opublikowano 18 maja, 2014 w Przystawki i przekąski



odrywana-bula-z-serem-i-kwiatami-z-kabanosa

Idealna bułeczka na piknik z serem i kabanosami.

Składniki:
1/2 szkl ciepłego mleka
50 g masła
1 łyżka cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży
+
7 kostek sera
2-3 kabanosy serowe
1 jajko do posmarowania bułeczek roztrzepane

Ze składników na ciasto wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe, przekładamy do misy wysmarowanej odrobiną oleju i pozostawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 7 części. Każdą część rozkładamy na dłoni , na środku układamy kostkę sera, zlepiamy i formujemy bułeczki. Układamy je w formie do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia, aż się zetkną.
W tym czasie kabanosy kroimy w cienkie plasterki pod skosem na listki i kilka cienkich okrągłych plasterków na środki kwiatków.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na każdej kwiatki z kabanosów. Wierzch znów delikatnie smarujemy jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut.
Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Świetna! I ten ciągnący ser…mniam!

    • Dokładnie serek najlepszy 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *