Menu+

Naleśniki z kurczakiem w wędzonej papryce

Opublikowano 28 sierpnia, 2013 w Dania główne



nalesniki-z-kurczakiem

Ta wędzona papryka nadaje potrawom niesamowity smak. Świetnie pasuje do kurczaka jak i do np. krążków. Z tak przyprawionym kurczakiem przygotowałam naleśniki. Naleśniki smażyłam na dużej elektrycznej patelni stąd też składałam je w koperty. Jeżeli nie posiadacie takiej dużej patelni można je zrobić mniejsze, zawijane w tradycyjnej formie.

Składniki: ( 5 duuużych naleśników)
Ciasto naleśnikowe z 3 jaj reszty proporcji nie podaję bo zawsze robię na oko. Naleśniki na wodzie gazowanej będą najlepsze.
4 piersi z kurczaka
2 łyżki wędzonej papryki ( możecie taką zakupić w sklepie internetowym Skworcu)
2 średnie cebule
200 g pieczarek
Sos czosnkowy:
1 duży jogurt naturalny
3 kopiaste łyżki majonezu
4-5 ząbków czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka przyprawy czosnek staropolski
sól, pieprz

 Przygotowujemy najpierw sos żeby się przegryzł mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Wstawiamy go do lodówki.

Naleśniki smażymy tak jak zwykle, najlepiej zrobić to po przygotowaniu farszu i od razu zawijać by były ciepłe.

Piersi z kurczaka tniemy w kosteczkę i zasypujemy wędzoną papryką oraz odrobiną soli. Cebulkę siekamy w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy najpierw cebulkę, po chwili dodajemy pieczarki i dusimy jakieś 10 minut. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Dodajemy kurczaka i smażmy wszystko razem, aż kurczak się zetnie, a pieczarki i cebulka będą miękkie.

Farsz zawijamy w naleśniki. Podajemy z sosem czosnkowym.

Smacznego!

 

 

Print Friendly



2 komentarze

  1. Mniam! Pyszny taki obiadek! 🙂

    • dziękuje 😉 Nie ma aż tak dużo roboty a obiad super 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *